Klantenzone FAQ Louise

Hospitalisatieverzekering: wat als ik van werkgever verander?

20-05-2019 09:30

De beste medische zorgen: iedereen wil het wel.

We verzekeren graag onze toekomst. Een goede hospitalisatieverzekering is dan ook jouw garantie op de beste medische zorgen voor jezelf en je dierbaren. Deze kan je zelf onderschrijven zodat je zelf kan kiezen wat je wel of niet wil verzekeren. Een werkgever kan dit ook aanbieden, helaas kiest hij dan ook de waarborgen voor jou.

Een aantal tips wanneer je een hospitalisatieverzekering afsluit:

* Ken je verzekerde waarborgen in je hospitalisatieverzekeringen. Ken je valkuilen.
* Investeer in een kwalitatieve hospitalisatieverzekering. We willen allemaal veel luxe, maar gezondheid en zorg zijn de grootste luxe die we ons maar kunnen inbeelden.
* Hoe jonger je een polis onderschrijft, hoe beter de premie voor de rest van je leven én hoe minder kans op uitsluitingen.
* Een hospitalisatieverzekering vanaf de geboorte zorgt er voor dat aangeboren ziekten verzekerd zijn.

Je werkgever voorziet in het verloningspakket een hospitalisatieverzekering. Hoe kan ik verzekerd blijven als ik van werk verander?

Optie 1: Nieuwe werkgever biedt een hospitalisatieverzekering aan

Als je nieuwe werkgever een hospitalisatieverzekering voorziet, doe je er goed aan hem te vragen of er een termijn is binnen dewelke je moet aansluiten. Zo ja, dan respecteer je deze best. Het bespaart je mogelijk een (lange) wachttijd en heel wat bijkomende administratie. Vergeet ook niet naar de verzekerde waarborgen, vrijstellingen en details van het contract te vragen.
De verzekeraar werkt met deze wachttijden om te vermijden dat een werknemer pas besluit zich te verzekeren wanneer hij weet dat er een hospitalisatie zit aan te komen. Dan is het geen risico meer maar een zekerheid en de basis van verzekeringen is risico's verzekeren.

Optie 2: Nieuwe werkgever biedt geen hospitalisatieverzekering aan

Dankzij de wet-Verwilghen is het sinds 2009 mogelijk dat jij-en je verzekerde gezinsleden - de collectieve hospitalisatieverzekering op individuele basis verder kan zetten zonder dat er een nieuwe vragenlijst moet worden ingevuld, zonder wachttijden en zonder nieuwe uitsluitingen.  Let wel: dit geldt alleen indien je de laatste twee jaar onafgebroken verzekerd was.

Een individuele hospitalisatieverzekering is doorgaans duurder dan een collectieve. Je houdt er dus best rekening mee dat de premie die je zal betalen vanaf de individuele verderzetting, hoger kan uitvallen dan wat je voordien betaalde.